Kunstgebit reparatie

Een reparatie aan uw gebitsprothese

Niets is vervelender dan een kapot kunstgebit en u wilt deze dan ook vakkundig en zo snel als mogelijk laten repareren. Een barst, een breuk of een losse tand: u kunt zonder afspraak bij ons terecht. Wij staan voor u klaar! In de ochtend brengen is in de middag weer ophalen. Wij doen dan ons best de reparatie zo snel mogelijk in ons tandtechnisch laboratorium uit te voeren. Veelal klaar terwijl u wacht! Mocht u willen wachten op de reparatie is dat mogelijk onder het genot van een kopje koffie / kopje thee in onze wachtruimte.

Wij verzoeken u de prothese, indien mogelijk, even schoon te maken, voordat u deze bij ons ter reparatie brengt.

Let op, nooit zelf repareren

Is uw kunstgebit kapot? Bewaar alle delen die u nog heeft, gooi niets weg en neem alles mee wanneer u de prothese laat herstellen. Probeer nooit uw prothese zelf te repareren (lijmen)! In de meeste gevallen is de prothese dan onherstelbaar beschadigd. Soms kan het nodig zijn dat er een afdruk van uw kaak wordt gemaakt, als u bijvoorbeeld een stukje kunststof kwijt bent.

Kosten van de reparatie

Reparaties aan volledige kunstgebitten worden gedeeltelijk vergoed vanuit het basispakket door uw zorgverzekering. Vanaf 2017 geldt een eigen bijdrage van 10% van de totale kosten voor een reparatie en rebasing (opvullen van bestaande volle prothese), tenzij u hiervoor aanvullend verzekerd bent. U betaalt alleen eigen risico wanneer dit nog niet volledig is verbruikt.

De hoogte van de kosten voor een reparatie zijn afhankelijk van de situatie, u krijgt deze vooraf van ons te horen. Reparaties dient u direct te voldoen (pin of contant). U krijgt een nota mee die u bij uw zorgverzekeraar kunt indienen.

Wanneer u een plaatje of frameprothese heeft naast uw eigen tanden (een partiële prothese) wordt dit (gedeeltelijk) vergoed uit een aanvullende tandartsverzekering.

Kunstgebit reparatie

De oorzaak

Helaas kunnen reparaties aan een kunstgebit niet voorkomen worden. Het blijven kunststof hulpmiddelen die kapot kunnen gaan en niet alleen doordat u de prothese laat vallen. Tijdens het eten komen er een enorme krachten vrij, met name bij de achterste kiezen, die nodig zijn bij het kauwen, waardoor een prothese kan breken. Soms valt er een tand uit of breek er een stukje af. De oorzaak is niet altijd te achterhalen.